ahmedbensaada.com

Il y a pire que de ne pas être informé: c’est penser l’être

  • Augmenter la taille
  • Taille par défaut
  • Diminuer la taille
Accueil "Printemps arabe" Ahmed Bensaada: "Arapska proljeća" su Zapadu donijela novi oblik "ratovanja niskog troška" (low cost war)

Ahmed Bensaada: "Arapska proljeća" su Zapadu donijela novi oblik "ratovanja niskog troška" (low cost war)

Envoyer Imprimer PDF

Langue: Bosniaque

 

U Ukrajini je u veljači uspješno dovršeno "događanje naroda" i "revolucija" je iznjedrila pobjednike, koji sada možda i imaju vast u Kijevu, ali više nemaju Ukrajinu. Prije nekoliko tjedana je započela "Revolucija kišobrana" u Hong Kongu, za koju je svakome tko imalo prati svjetska zbivanja jasno da iza nje stoje isti oni koji su prvu Obojenu revoluciju proveli 05. 10. 2000. u Beogradu. Još se samo očekuje trenutak kada će se na ulicama Hong Konga pojaviti "demokratski" bager, što će biti i konačna potvrda djelovanja američkih vladinih agencija za "širenje demokracije", kao i "nevladinih" udruga za promicanje iste. Ovdje iznova treba objaviti svevremenski i jedan od najboljih intervjua ikada objavljenih u svijetu, kojega je o fenomenu "izvoza demokracije" na samom kraju 2012. dao Ahmed Bensaada, istraživač, publicist i znanstvenik iz Kanade, autor knjiga „Američka arabeska – Uloga SAD-a u pobunama na arapskim trgovima“ i „Tamna strana arapskih proljeća“, koji daje drugačije viđenje Arapskog proljeća i svega što se tada zbivalo u arapskom svijetu. Sve što je tada rekao, zamijenimo li države i kontinente, vrijedi i za Ukrajinu, sve donedavno za Venezuelu i Brazil, danas za Hong Kong, a vidjet ćemo tko je slijedeći na redu. U intervijuu koji je dao Nordinu Azzouzu za „Reporter“, Bensaada pokušava u kraćim crtama objasniti njegovo viđenje tadašnjih događanja. Na žalost, njegove su riječi više nego aktualne i dan danas, a pojašnjava i važnost pojedinaca, te zadaće da se govori istina, pa makar to ne nosilo nikakvu materijalnu korist.

 

Nordin Azzouz: Burne promjene koje potresaju arapske zemlje nužno je detaljnije analizirati. Za neke su ove „revolucije“ proizvod iz „specijaliziranih američkih labarotorija „, koje su odigrale glavnu ulogu u destabilizaciji regije. Trebalo je „uvesti promjene“ u zemlje koje su vodile politiku koja je imala jak utjecaj na interese zapada, a posebice na interese SAD-a. Za druge su samo kraj diktatorskih režima.  Kakvo je Vaše viđenje događanja u protekle dvije godine, kada govorimo o zbivanjima koja se kolokvijalno zovu „Arapska proljeća“?

Ahmed Bensaada: „Držim kako je SAD imao ključnu ulogu u pobunama na arapskim trgovima. I to putem razgranate mreže američkih agencija, specijaliziranih u „izvozu demokracije“. Najprije bih naveo Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), National Endowment for Democracy (NED), l’International Republican Institute (IRI), National Democratic Institute for International Affairs (NDI), Freedom House (FH) i na kraju Open Society Institute (OSI). Ove organizacije su doprinijele u uspjehu pojedinih „Obojenih revolucija“, koje su se zbile u zemljama istočne Evrope, te bivšim sovjetskim republikama. U Srbiji (2000.), Gruziji (2003.), Ukrajini (2004.) i Kirgistanu (2005.). (Tada još nije bio ni na pomolu ukrajinski EuroMaydan)

Upletenost SAD-a može biti podijeljena na dva dijela. Ali su ona nedjeljiva, te čine jednu cjelinu. Prvi je internet-prostor i njegova uporaba, a drugi je realni, stvarni i materijalni svijet.

U prvom se radilo na stvaranju grupa arapskih „cyber-aktivista“, koji se međusobno nazivaju „Arapska internet liga“, a sve kako bi se kontrolirao prostor interneta. Drugi podrazumijeva provođenje kontrole nad „nenasilnom pobunom“, koju je osmislio američki filozof Gene Sharp. Taj način „borbe“ promovira CANVAS (Center for Applied Non Violent Action and Strategies), kojeg vode bivši srpski disidenti, a koji su imali značajnu ulogu u „Obojenim revolucijama“.

 

Danas mnogi tvrde kako su „arapska proljeća“ osmišljena u američkim „labaratorijima“, bez stvarne volje naroda. Ali se mora priznati kako se radilo o autokratskom načinu vladanja, bez demokracije kakvu živimo na zapadu.

Ahmed Bensaada: „Naravno da SAD nisu glavni uzrok početka samih protesta. Pobune koje su svrgnule stare vladare su i posljedica nedostatka demokracije, socijalne pravednosti i nepovjerenja između vođa i naroda u tim zemljama. Društvo je izgubilo povjerenje u svoje vođe, a njihov daljnji ostanak na vlasti nije ulijevao nikakvu nadu. To je bio plodan teren za destabilizaciju. Ali pored svega toga, uloga SAD-a nije nimalo banalna, naprotiv. Početna podrška, financiranje, vojni angažman i diplomatska aktivnost na najvišim razinama to potvrđuju. Njihovo sudjelovanje u ovim promjenama nije počelo sa zbivanjima na arapskim ulicama i trgovima, nego mnogo ranije.

Računa se kako je od 2005. do 2010., više od 10 000 Egipćana bilo obučavano i kontaktirano od gore navedenih američkih organizacija. One su godišnje trošile 20 miliona dolara u Egiptu u te svrhe, kako bi 2011. taj iznos udvostručile. To je bio razlog da su 2012., neke od tih organizacija, bile predmetom istrage egipatskog pravosuđa. Optuživalo ih se za „nelegalno financiranje“. Podsjetimo kako je i 19 američkih državljana bilo obuhvaćeno tom istragom. Dvojica od njih su - Sam LaHood, direktor IRI-a za Egipat (International Republican Institute), te njegov sin Ray LaHood, tajnik ministarstva transporta SAD-a.

 

Zašto isti model ne funkcionira na isti način u Siriji, za koju kažu da joj prijeti raspad, kao npr. u Egiptu gdje je američki naum sproveden uspješno?

Ahmed Bensaada: „Naravno da svaka pobuna ima svoju dinamiku. One u Tunisu i Egiptu su nalik jedna na drugu. S druge strane, libijska i sirijska pobuna, iako su počele na isti način, ubrzo su se pretvorile u krvoproliće, i klasični „građanski rat“ s utjecajem stranih sila. Treba naglasiti kako su SAD odigrale ključnu ulogu u svim ovim slučajevima, iako uvelike surađujući s NATO saveznicima (Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom) i nekim arapskim zemljama (Katar i Saudijska Arabija).

Ako analiziramo te pobune, možemo izvući dva poučka. Prvi je da zapadne zemlje (uz pomoć arapskih saveznika) mogu promijeniti vlasti u arapskim zemljama bez ljudskih gubitka u svojim redovima i uz minimalno ulaganje s maksimalnim profitom. U Libiji je, na primjer, izgubilo život desetine tisuća ljudi, ali zapad nije izgubio skoro niti jednog čovjeka, bez obzira na tisuće zračnih napada koje je izvršio NATO na tu zemlju. Ministar obrane Francuske je 30. rujna 201. izjavio kako je ukupni trošak kampanje u Libiji bio oko 320 miliona €, .

Ako uspoređujemo ove podatke s izgubljenim ljudstvom u Iraku i Afganistanu, te sredstva koja su izdvojena za ta dva rata, može se slobodno reći kako je izmišljen novi način „ratovanja niskog troška“ („low cost war“). Naravno, trošak je nizak za zapadne zemlje, što se nikako ne može reći za Arape.

Drugi poučak je kako zapadne zemlje mogu, bez imalo skrupula, prijeći sa Sharpovog modela „nenasilne pobune“ u otvoreni oružani sukob (uz privolu UN-a ili ne). Potom upotrijebiti vojni arsenal NATO-a, izbjegavajući direktnu odgovornost za bilo što, pa i pred Međunarodnim kaznenim sudom, za počinjene zločine.

 

Ovim želite reći kako niste zastupnik teze o „zapadnjačkoj uroti“?

Ahmed Bensaada: „Teza o ulozi SAD-a u arapskim pobunama, kada je jedan pisac u pitanju, može biti problematična iz više razloga. Prvo, može biti etiketiran kao paranoični, opsesivni, protuamerički teoretičar zavjera. Potom ga se može proglasiti kao zaštitnika i ljubitelja autokratskih vlastodržaca i megalomana. I na kraju, nije nemoguće da vas proglase neprijateljem „časne i velike narodne revolucije“.

Jer dočim vaše viđenje i intelektualni stav nisu istovjetni onima koje prenose main-stream mediji, automatski vas prokažu kao „promotora teorija zavjere“. U ovom konkretnom slučaju, kada su „Arapska proljeća“ u pitanju, prag kojeg ne smijete prijeći ,a da ne dobijete etiketu „teoretičara zavjera“, je prilično nisko spušten. Mediji nam žele nametnuti stav o „spontanosti arapskih pobuna“.

Citirat ću F.D.Roosevelta: „U politici se ništa ne događa slučajno. Ako se što dogoodi, možete se kladiti u život da je to negdje isplanirano.“ Informacije koje nude moje dvije knjige su činjenice potkrijepljene dokazima. Mora se naglasiti kako su mediji koji nude informacije o ovim događanjima, svi mahom iz zemalja koje su izravno sudjelovale u „demokratizaciji arapskog svijeta“. Svi ponavljaju isto. Podižu na razinu heroja one koji su trenutno na vlasti, a sotoniziraju svrgnute vladare. Istina je puno kompleksnija, i ne može biti prikazana na taj način. Crno-bijelo. Jedan ozbiljan novinarski rad, pošten i sveobuhvatan, morao bi se više posvetiti sivim sfumaturama realnosti. Još jedna „bajka“ koju nam plasiraju mediji je: "kako su zapadne zemlje nosioci evanđelja napaćenom narodu". Evanđelje se u ovom slučaju zove "sloboda i demokracija“. Zašto u tom slučaju ne pomognu Bahreinu, kako bi i oni uživali blagodati te demokracije, iako već mjesecima to kraljevstvo potresaju nemiri? Ili zemlje kao Katar i Saudijska Arabija, koje se toliko trude “demokratzirati arapske zemlje“, a ne žele početi od sebe samih.

Zadaća da se pokaže prava istina, sve dok „main-stream“ novinarstvo uzima najviše prostora, ostaje na pojedincima.

******************************************************************************************************

Sada usporedimo njegove riječi i već poznatu krilaticu "kako će Amerikanci protiv Rusa ratovati do posljednjeg Ukrajnica, a Europa će provoditi reforme do posljednjeg ukrajinskog grivna iz državne riznice u Kijevu" i vidjet ćemo da se ništa nije promijenilo. Što se tiče novinarstva, main-stream novinarstvo je u potpunosti potisnulo ovakve intervjue na blogove, nekomercijalne internetske stranice, i sve je manje onih koji će, iako znaju da ne govore istinu, pristati ne sudjelovati u preraspodjeli medijskog kolača, pa makar to bile i mrvice sa stola medijskih mogula i gore navedenih agencija i "nevladinih" udruga. Konačno, vjernom psu, "Gospodskom Kastoru" je uvijek bilo bolje, jer kako je napisao veliki hrvatski pjesnik Silivije Strahimir Kranjčević:

(...)

U kut iz kuta, kako vam reknu, ali se zato
Ne pruža vaša šapa badava!
Eto, što znači biti psetancem odlična gazde!
Najlakše k cilju podvita repa!
Pitoma njuško, cjeluješ petu, al se i za te
Mirisno peče masna kobasa!

(...)

Les "printemps arabes" ont inventé la guerre "low cost war"

http://www.ahmedbensaada.com/index.php?option=com_content&view=article&id=206:les-lprintemps-arabesr-ont-invente-la-guerre-llow-costr&catid=46:qprintemps-arabeq&Itemid=119

Silivije Strahimir Kranjčević: "Gospodskom Kastoru"
http://www.sskranjcevic.hr/djela.ASP?PisID=1&iscupano=598

izvor: http://balkanvoice.com/analiza/item/13588-ahmed-bensaada-arapska-proljeca-su-zapadu-donijela-novi-oblik-ratovanja-niskog-troska-low-cost-war

ovaj članak u francuskom: http://www.ahmedbensaada.com/index.php?option=com_content&view=article&id=206:les-lprintemps-arabesr-ont-invente-la-guerre-llow-costr&catid=46:qprintemps-arabeq&Itemid=119

 

Qui sont ces ténors autoproclamés du Hirak?

Arabesque$: Version Arabe

Arabesque$: Édition Algérienne

arabesque_anep_tn.jpg

Arabesque$ : Enquête sur le rôle des États-Unis dans les révoltes arabes

Czas EuroMajdanu

La face cachée des révolutions arabes

Kamel Daoud: Cologne, contre-enquête

Arabesque américaine

Le développement économique de l'Algérie


AddThis Social Bookmark Button